Zo bereken jij je ovulatie


De ovulatie is een belangrijk proces bij vrouwen waarbij een rijpe eicel vanuit de eierstokken wordt vrijgegeven en naar de baarmoeder gaat. Dit proces is essentieel voor de conceptie en zwangerschap. Bepalen wanneer een vrouw ovuleert, kan helpen bij het plannen van een zwangerschap of het vermijden hiervan. Dit kan tegenwoordig natuurlijk relatief eenvoudig met een speciale ovulatietest, maar ook op een aantal andere manieren. Omdat veel vrouwen het spannend vinden een ovulatietest te moeten halen in de winkel, ondanks dat ze deze natuurlijk kunnen verbergen in hun tote bag, zien we dat er steeds meer vrouwen voor kiezen deze online te bestellen. Er zijn verschillende manieren om de ovulatie te bepalen, waaronder het gebruik van ovulatie-voorspellers, het bijhouden van de basale lichaamstemperatuur en het observeren van cervicale afscheiding.

Ovulatietesten

Ovulatietesten zijn teststrips die de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in de urine van een vrouw meten. LH is een hormoon dat een stijging vertoont in de dagen voor ovulatie. Ovulatie-voorspellers geven een positief resultaat aan wanneer de LH-spiegel het hoogst is, wat aangeeft dat ovulatie binnen de komende 24-36 uur zal plaatsvinden.

Temperatuur van het lichaam

Basale lichaamstemperatuur meting is een andere manier om ovulatie te bepalen. De basale lichaamstemperatuur is de temperatuur van het lichaam op rust, meestal ’s ochtends voor het opstaan. Tijdens ovulatie neemt de basale lichaamstemperatuur toe vanwege de stijging van progesteron. Door de basale lichaamstemperatuur te meten gedurende meerdere cyclusdagen, kan een vrouw een patroon waarnemen van een lagere temperatuur gedurende de eerste helft van haar cyclus, gevolgd door een stijging tijdens de ovulatie. Wel is het verstandig dit op vaste tijdstippen te doen. Wanneer je net je reistas hebt ingepakt omdat je op vakantie gaat, is natuurlijk niet het ideale moment.

De ovulatiekalender

Er zijn verschillende manieren om de ovulatie te berekenen, waaronder het gebruik van een ovulatiekalender, het bijhouden van de basale lichaamstemperatuur en het observeren van cervicale afscheiding. De laatste  twee hebben we natuurlijk al benoemd, allen de ovulatiekalender dus nog niet. Een ovulatiekalender houdt bij wanneer een vrouw volgens haar menstruatiecyclus ovuleert. De meeste vrouwen hebben een cyclus van ongeveer 28 dagen, maar dit kan variëren. De ovulatiekalender kan worden gebruikt om de meest waarschijnlijke dagen van ovulatie te bepalen. Het is belangrijk om te weten dat iedere vrouw anders is en dat de ovulatie cyclus varieert. Sommige vrouwen ovuleren bijvoorbeeld op een vast tijdstip van hun cyclus, terwijl anderen variatie ervaren. Het is daarom aan te raden om meerdere methoden te gebruiken om de ovulatie te berekenen, en altijd met een arts te overleggen als je twijfelt.

Hoe kun je de ovulatie bevorderen?

Er zijn verschillende manieren om de ovulatie te bevorderen en de kansen op een zwangerschap te vergroten. Hieronder staan enkele algemene methoden die je kunt proberen:

  • Een gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl, met een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en geen overmatig alcohol- en tabaksgebruik, kan de ovulatie bevorderen en de kansen op een zwangerschap vergroten.
  • Gewicht: Het is belangrijk om op een gezond gewicht te zijn. Overgewicht of ondergewicht kan de ovulatie beïnvloeden en de kansen op een zwangerschap verminderen.
  • Follikelstimulerend hormoon (FSH): FSH is een hormoon dat wordt gebruikt om de groei van de eierstokken te stimuleren en de ovulatie te bevorderen. Het kan worden gebruikt als injectie of als neusspray.

Zwanger worden is en blijft natuurlijk een enorm wonder. Het is daarom dus ook niet vanzelfsprekend dat je door het toepassen van deze tips sneller zwanger raakt. Wel kan het je kansen vergroten. Het is dus zeker de moeite waard om te proberen als je het ons vraagt.