Alles over de ovulatie


De ovulatie is het proces waarbij een eicel vrijkomt uit de eierstok van een vrouw. De eicel blijft ongeveer 24 uur levensvatbaar, waardoor zwangerschap mogelijk is wanneer het wordt bevrucht door een spermacel. Vóór ovulatie produceert de vrouwels hormoon oestrogeen, wat de baarmoederwand dunner maakt. Het verbetert ook de kwaliteit van het slijm dat in de baarmoederhals wordt geproduceerd, waardoor het makkelijker is voor spermacellen om de baarmoederhals te bereiken. Vlak voor de ovulatie produceert de vrouw de luteïniserend hormoon (LH), dat de eicelvrijgave stimuleert. Na de eicelvrijgave verandert het LH-niveau in het bloed. Na de ovulatie neemt het oestrogeen en het LH-niveau af en begint de progesteronproductie in de eierstok. Progesteron wordt geproduceerd om de baarmoederwand dikker te maken en te helpen bij de implantatie van een bevruchte eicel. Wil jij weten hoe het werkt? Lees dan snel verder!

Hoe bepaal je wanneer je ovuleert?

Er zijn verschillende manieren om de ovulatie te bepalen. Om je een idee te geven welke opties er allemaal zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Uiteraard zijn er daarnaast nog veel meer opties, maar daarover laten meer.

Basale lichaamstemperatuur

Bij ovulatie stijgt de basale lichaamstemperatuur van een vrouw iets. Door de basale lichaamstemperatuur te meten elke ochtend voor het opstaan, kan een vrouw de dagen identificeren waarop zij ovuleert.

Ovulatie testen

Er zijn ovulatie testen die kunnen worden gebruikt om de ovulatie te bepalen door middel van het meten van luteïniserend hormoon (LH) in de urine. Dit hormoon gaat vlak voor de ovulatie omhoog. Het voordeel aan deze testen, is dat je deze gemakkelijk online kunt bestellen. Net als een strandstas voor vakantie, bestel je ook je ovulatietest online.

Symptothermale methode

De symptothermale methode is een combinatie van verschillende methoden, waaronder het bijhouden van de cervicale afscheiding, het meten van de basale lichaamstemperatuur en het observeren van andere symptomen zoals rugpijn of een veranderde afscheiding.

Ultrasound

Een ultrasound kan worden gebruikt om de grootte van de follikel te meten, die zich ontwikkelt voorafgaand aan ovulatie.

Symptomen

Sommige vrouwen kunnen ook ovulatie voelen aan de symptomen zoals rugpijn, een veranderde cervicale afscheiding en een veranderde baarmoederhals.

Het is belangrijk om te weten dat deze methoden niet altijd 100% betrouwbaar zijn, daarom is het aan te raden om meerdere methoden te gebruiken in combinatie met elkaar om de ovulatie zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Ook kan het zijn dat de ovulatiecyclus van vrouw tot vrouw verschillend is, dus het is aan te raden om professioneel advies te vragen aan een gynaecoloog of verloskundige. Schaam je je nu om een ovulatietas te kopen, dan kun je deze in plaatst van in je schoudertas mee naar huis te nemen, ook gewoon annoniem bestellen via het internet.

Hoe groot is de kans dat je zwanger wordt tijdens de ovulatie?

De kans om zwanger te worden tijdens de ovulatie is ongeveer 25-30%. Dit varieert echter per persoon, afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheid en gebruik van anticonceptiemiddelen. Heb je nu het gevoel dat je na een aantal maanden nog niet zwanger bent, maak je dan niet direct zorgen. Het verstandigste is om gesprek te gaan met je huisarts. Deze kan je namelijk helpen bij het vergroten van je kans om zwanger te geraken. Het is en blijft namelijk een wonder. De kans dat je dan hulp nodig hebt, is dus zeker aanwezig.